4 z 12
Poprzednie
Następne
12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół [PRZEPISY]
Karp wigilijny - przepis
Karp wigilijnySkładniki: 1,5 kg karpia, 2 jaja, 5 łyżek mąki, 6 łyżek drobno utartej bułki,1 cytryna, 1/2 kostki masła lub margaryny, sól,biały pieprz Przyrządzanie: Rybę należy oczyścić i podzielić na dzwonki, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny. Panierować kolejno w mące, jajkach i bułce tartej. Rozgrzać masło lub margarynę i smażyć rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni. Przełożyć z patelni do rondla. Rybę można usmażyć wcześniej, przed podaniem położyć na każdym kawałku odrobinę masła i wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Czytaj też: Karp - cena 2015, gdzie kupować? Ile kosztuje? Zobacz przegląd!