W skrócie
Popularne carpaccio to danie kuchni włoskiej z plastrów surowego mięsa, polane oliwą z oliwek z dodatkiem kaparów czy cienkich plasterków parmezanu. Obecnie nazwę carpaccio często stosuje się w rozszerzonym znaczeniu, a do dania dodaje się na przykład cienko pokrojone ryby, warzywa czy owoce.
Mamy dla Was wegetariańską wersję tej przystawki. Plasterki buraków z kwaskowym jabłkiem i winegretem z dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną sera feta – to pomysł na nie tylko pyszną, ale i bardzo zdrową potrawę.
Przepis na carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 3 małe buraki
- jedno jabłko
- kilka orzechów włoskich
- ser feta
- natka pietruszki
- sos winegret: 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 6 łyżek oleju lub oliwy, sól i pieprz
- opcjonalnie ocet balsamiczny
Jak zrobić carpaccio z buraka krok po kroku
Przygotowanie:
Jak przygotować carpaccio z buraka z jabłkiem i orzechami?
- Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 stopniach ok. 60 min.
- Gotowe buraki przestudź, a następnie obierz i pokrój w plastry.
- Przygotuj winegret. Do czystego słoiczka wlej sok z cytryny, miód, musztardę i olej, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zakręć słoiczek i potrząsaj energicznie, aż masa zmieni kolor i stanie się gęstsza (patrz zdjęcie w galerii).
- Jabłko umyj, przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój w plasterki.
- Na półmisku ułóż buraki i jabłka, całość polej winegretem.
- Do przystawki dodaj kilka kostek fety, posiekane orzechy włoskie i natkę pietruszki.
Carpaccio będzie się pięknie prezentować ozdobione odrobiną octu balsamicznego. Smacznego!
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Otyły jak...Włoch?