Jak myć i przechowywać truskawki? Kiedy pozbyć się szypułek? Babcine sposoby na smaczne truskawki

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Aromatyczne truskawki są jednymi z najbardziej ulubionych letnich owoców. Niestety po przyniesieniu do domu szybko się psują. Podsuwamy kilka sprawdzonych sposobów, żeby truskawki dłużej zachowały świeżość.
Aromatyczne truskawki są jednymi z najbardziej ulubionych letnich owoców. Niestety po przyniesieniu do domu szybko się psują. Podsuwamy kilka sprawdzonych sposobów, żeby truskawki dłużej zachowały świeżość. Pixabay.com
Udostępnij:
Sezon na truskawki trwa w najlepsze i wreszcie możemy się nimi nacieszyć do woli. Niestety truskawki tuż po przyniesieniu do domu szybko się psują i pojawia się na nich szara pleśń. Zobacz, co zrobić, żeby te letnie owoce dłużej zachowały świeżość i aromat. Poznaj sprawdzone sposoby na mycie i przechowywanie truskawek w domu.

Spis treści

Gdzie najlepiej przechowywać truskawki? Czy truskawki można trzymać w lodówce?

Po przyniesieniu truskawek ze sklepu lub bazarku koniecznie przejrzyjmy je dokładnie. Jeśli znajdziemy uszkodzone, nadpsute czy pokryte pleśnią owoce, koniecznie się ich pozbądźmy. Jeśli kupiliśmy truskawki w foliowej torbie, przełóżmy owoce do ażurowej miski, koszyka lub sitka. Nie przechowujmy truskawek w zamkniętych plastikowych pojemnikach, ponieważ bez dostępu powietrza szybko się popsują. Najlepiej się sprawdzą do przechowywania szerokie i w miarę płaskie naczynia, wtedy owoce się nie uszkodzą.

Świeże truskawki najlepiej przechowują się na świeżym powietrzu, w zacienionym miejscu. Mogą w ten sposób przetrwać w dobrym stanie maksymalnie dwa dni. Jeśli nie mamy takiej możliwości przechowywania truskawek, to możemy umieścić je w lodówce. Sprawdzonym miejscem na przechowywanie aromatycznych owoców jest dolna szuflada lub górna półka, gdzie panuje niezbyt niska temperatura. Mogą one w ten sposób pozostać w dobrej kondycji nawet 2-3 dni. Najlepiej trzymać truskawki na tacy czy dużym półmisku. Na spód i górę naczynia warto położyć ręcznik papierowy.

Truskawki będą smaczne i aromatyczne, jeśli wyjmujemy je z lodówki ok. 30 minut przed planowanym jedzeniem.

Kiedy powinniśmy pozbyć się z truskawek szypułek? Co zrobić, żeby truskawki dłużej zachowały świeżość?

Szypułki z truskawek usuwamy dopiero tuż przed spożyciem, po dokładnym umyciu owoców. Dzięki temu truskawki dłużej będą świeże i smaczne. Jeśli zrobimy to wcześniej, owoce podczas mycia nasiąkną wodą i stanął się nieapetyczne. Poza tym mycie truskawek z usuniętymi szypułkami wypłukuje z nich wartościowe składniki odżywcze.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że szypułki truskawek są jadalne. Te zielone elementy owocu są cennym źródłem chlorofilu, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, reguluje poziom cukru we krwi i korzystnie wpływa na wygląd skóry. Można z nich zrobić m.in. zdrowy napar. Dlatego nie wyrzucajmy szypułek z truskawek do kosza.

Kiedy i jak prawidłowo umyć świeże truskawki?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy powinno się myć truskawki zaraz po przyniesieniu do domu? Odpowiedź brzmi „nie”. Owoce myjemy dopiero tuż przed spożyciem i nie powinniśmy ich długo moczyć w naczyniu z wodą.

Prawidłowe mycie truskawek krok po kroku:

  1. Tuż przed planowanym zrobieniem deseru z truskawek delikatnie przekładamy owoce z pojemnika lub kobiałki do przestronnego naczynia.
  2. W kolejnym kroku zalewamy owoce zimną wodą i mieszamy truskawki w naczyniu. Po 2 minutach wymieniamy wodę i czynność powtarzamy. Dzięki temu pozbędziemy się z truskawek większości zanieczyszczeń.
  3. Następnie przekładamy owoce do sitka i umieszczamy je w zlewie.
  4. Na durszlak z owocami puszczamy niezbyt mocny strumień zimnej wody i dokładnie myjemy owoce pod kranem.
  5. Jeśli nie mamy pewności co do źródła pochodzenia truskawek i chcemy pozbyć się resztek nawozów oraz innych szkodliwych substancji, warto dodatkowo zanurzyć owoce w roztworach z dodatkiem sody oczyszczonej i octu jabłkowego.
  6. Najpierw przygotowujemy w naczyniu litr zimnej wody i rozpuszczamy w niej łyżkę sody oczyszczonej. W otrzymanym roztworze zanurzamy truskawki na parę chwil.
  7. Następnie umieszczamy owce na moment w miksturze, którą przygotowujemy z zimnej wody i octu jabłkowego (w proporcji 3:1). Zanieczyszczenia powinny zniknąć.
  8. Na koniec dokładnie płuczemy truskawki w zimnej wodzie i gotowe!

Ważne: nigdy nie myjemy truskawek w ciepłej wodzie, bo owoce stracą jędrność.

Dania pięknie podane

miejsce #12

DUKA

LAGUN ZEN MISKA 24.5CM BEŻOWY

59,99 zł41,99 zł-30%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Tej zimy będzie ciepło. Zapewnia Anna Moskwa

Materiał oryginalny: Jak myć i przechowywać truskawki? Kiedy pozbyć się szypułek? Babcine sposoby na smaczne truskawki - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie