Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Te zasady musisz znać! Zrób letnie porządki w lodówce

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Raz w tygodniu przejrzyjmy zawartość lodówki i usuńmy produkty niezdatne do spożycia. Co 2-3 tygodnie powinniśmy odłączyć lodówkę od prądu, opróżnić ją i dokładnie umyć. Jeśli nasza lodówka jest wolnostojąca, to co 3 miesiące odsuńmy ją od ścian i usuńmy zalegający kurz.
Raz w tygodniu przejrzyjmy zawartość lodówki i usuńmy produkty niezdatne do spożycia. Co 2-3 tygodnie powinniśmy odłączyć lodówkę od prądu, opróżnić ją i dokładnie umyć. Jeśli nasza lodówka jest wolnostojąca, to co 3 miesiące odsuńmy ją od ścian i usuńmy zalegający kurz. belchonock/123RF.com
Właściwe przechowywanie jedzenia w lodówce jest kluczowe, żeby żywność nie psuła się i zachowała wszystkie wartości odżywcze. Dania przygotowane ze świeżych produktów smakują najlepiej i są zdrowe. Utrzymanie porządku w lodówce jest kluczowe, żeby nie marnować i nie wyrzucać jedzenia. Niektórych produktów nie powinniśmy trzymać w chłodziarce, bo to im nie służy. Czas na lodówkowe porządki!

Prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce jest niezmiernie ważne dla zdrowia. Codzienne posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych składników, które zawierają witaminy i minerały, a pozbawione są szkodliwych substancji. Odpowiednio poukładane jedzenie w lodówce dłużej zachowuje świeżość i wartości odżywcze, a także zdatność do zjedzenia. Zróbmy więc porządek w lodówce!

Spis treści

Zacznij od przeglądu lodówki

Najpierw opróżnijmy urządzenie ze wszystkiego i przejrzyjmy zawartość lodówki. Pozbądźmy się jedzenia przeterminowanego i niewyglądającego świeżo. W kolejnym kroku posortujmy jedzenie wg rodzajów. Wyjmijmy wszystkie półki i dokładnie je umyjmy. Wyczyśćmy również wnętrze lodówki. Otwarte wędliny i sery umieśćmy w pojemnikach, żeby nie wysychały. Następnie postarajmy się rozmieścić jedzenie w lodówce wg poniższych zasad.

Czytaj też: Lodówka na kosmetyki to must have czy zbędny gadżet? Sprawdź, co możesz w niej przechowywać i czy faktycznie potrzebujesz mini lodówki

Zobacz, jak prawidłowo rozmieszczać jedzenie w lodówce

Produkty spożywcze powinny być przechowywane w odpowiedni sposób, żeby zachowały wszystkie właściwości odżywcze i długo pozostały świeże.

Optymalna temperatura przechowywania jedzenia:

  • suche jedzenie: 10-15℃,
  • owoce i warzywa: 3-7℃,
  • nabiał: 2-4℃,
  • mięso: 0-2℃,
  • ryby, owoce morza: -1/1℃.

Dlatego jedzenie powinno się układać w lodówce wg asortymentu, pamiętając, że na poszczególnych półkach panuje trochę inna temperatura.

Zasady układanie produktów spożywczych na półkach w lodówce:

  • górna półka (temp. ok. 8℃) – nabiał (jogurty, kefiry, śmietany, mleko, sery, jajka), dżemy, konfitury, ciasta;
  • środkowa półka (temp. ok. 4-5℃) – wędliny, dania gotowe, sałatki, garnki z obiadem;
  • dolna półka (temp. ok. 2℃) – surowe mięso, świeże ryby i owoce morza;
  • szuflady (temp. ok. 7-10℃) – owoce i warzywa (przechowuj w osobnych szufladach);
  • półki drzwiowe (temp. ok. 10℃) – soki, napoje, oleje roślinne, przetwory domowe, masło, sosy, musztardę, ketchup, chrzan.

Żeby wolnostojąca lodówka działała prawidłowo, powinien być zachowany odstęp ok. 5 cm od ściany i zabudowy kuchennej. Pozwoli to na odpowiednią cyrkulację powietrza. Unikajmy też ustawiania sprzętu bezpośrednio przy grzejniku i innych źródłach ciepła, które mogą zakłócić jego pracę i generować większe zużycie prądu. Nie powinno się też umieszczać lodówki bezpośrednio przy piekarniku.

Pamiętaj o kilku zasadach przechowywania jedzenie w lodówce

  1. Nie przeładowuj półek i pozostaw odstęp pomiędzy poszczególnymi produktami.
  2. Nie umieszczaj w lodówce ciepłego jedzenia.
  3. Do przechowywania żywności wykorzystuj akcesoria przeznaczone do kontaktu z żywnością: specjalne pojemniki z pokrywą z tworzywa, porcelany, szkła; woreczki strunowe, pojemniki próżniowe i silikonowe; folie aluminiową, spożywczą oraz papier śniadaniowy.
  4. Nie trzymaj w lodówce: bananów, cebuli, czosnku i ziemniaków.
  5. Surowe mięso i ryby umieść w szczelnie zamykanych pojemnikach, żeby nie kapały i nie stykały się z pozostałym jedzeniem.
  6. Jedzenie z krótkim terminem ważności przechowuj z przodu lodówki w widocznym miejscu, żeby się nie przeterminowało.
  7. Jedzenie w otwartych puszkach, przed włożeniem do lodówki umieść w plastikowym pojemniku.
  8. Nie przechowuj luzem na półach produktów o intensywnym zapachu.

Raz w tygodniu przejrzyjmy zawartość lodówki i usuńmy produkty niezdatne do jedzenia. Co 2-3 tygodnie powinniśmy odłączyć lodówkę od prądu, opróżnić ją i dokładnie umyć. Jeśli nasza lodówka jest wolnostojąca, to co 2-3 miesiące odsuńmy ją od ścian i usuńmy zalegający kurz.

Dodaj firmę Autopromocja

Stoły na miarę Twojej rodziny

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

SIM Zagłębie inwestycje pow. zawierciański

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Te zasady musisz znać! Zrób letnie porządki w lodówce - RegioDom.pl

Wróć na ostroleka.naszemiasto.pl Nasze Miasto