Spis treści
Pigwowiec i pigwa – zobacz, jak odróżnić te owoce. Warto już polować na pigwę
Wiele osób myli pigwowiec z pigwą. Pigwowiec to krzew, który kwitnie wczesną wiosną na czerwono oraz różowo. Roślina rodzi niewielkie słodko-kwaśne owoce o miodowej barwie i osiąga wysokość ok. 1,5 m. Natomiast pigwa to wysokie drzewo, którego aromatyczne, duże i słodkie owoce z woskowaną skórką kształtem oraz wielkością przypominają gruszki lub jabłka. Pigwa podczas gotowania z dodatkiem cukru szybko się rozpada i zmienia barwę na czerwoną.
Zarówno pigwa, jak i pigwowiec nie nadają się do spożycia bez wcześniejszej obróbki termicznej. W wersji surowej są bardzo twarde, cierpkie i gorzkawe.
Sprawdź, jakie zimowe przetwory warto zrobić z pigwy i pigwowca. Pigwówka, syrop i dżem pigwowy
Pigwa oraz pigwowiec to jesienne owoce, które idealnie nadają się na domowe przetwory na zimę. Zawierają mnóstwo prozdrowotnych składników odżywczych i witamin (m.in. A, B, C). Ich spożywanie wzmacnia odporność, wspomaga wątrobę i układ pokarmowy oraz pomaga walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami, warto więc wykorzystać potencjał tych niezwykłych owoców.
Z pigwy i pigwowca można zrobić m.in.:
- nalewkę,
- likier,
- sok,
- mus,
- dżem,
- konfiturę,
- galaretkę,
- kompot.
Pigwa oraz pigwowiec idealnie komponują się z jabłkami i gruszkami, można więc zrobić kilka słoików konfitury, mieszając te owoce. Jeśli chcemy wzbogacić smak zimowych przetworów z pigwy na zimę, warto do nich dodać m.in. cynamon, kardamon, goździki, imbir i miód.
Pigwa i pigwowiec: kiedy najlepiej zrywać ich owoce? Zobacz, czy te owoce nadają się do przechowywania
Pigwa i pigwowiec dojrzewają pod koniec września oraz na początku października. Idealne do zerwania są owoce o intensywnie żółtej barwie, niekiedy z małymi czerwonymi przebarwieniami na skórce. Wiele osób czeka nawet na pierwsze przymrozki, bo wtedy zebrane owoce mają delikatniejszy smak. Owoce pigwy trzeba zrywać z drzewa ostrożnie, ponieważ łatwo ulegają uszkodzeniu. Warto do tego celu wykorzystać np. nożyce ogrodowe.
Zerwane owoce pigwy i pigwowca można przechowywać nawet przez kilka tygodni w dobrze wentylowanym, chłodnym i zacienionym miejscu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody