Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na 10 porcji....
fot. Shutterstock

Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto

Placek świąteczny z sowiej poczty

Przepis na 10 porcji.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45–50 minut

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
3/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki miękkiego masła
1/2 szklanki melasy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki orzechów pekan lub włoskich (opcjonalnie) + więcej do dekoracji

Lukier:
1 1/2 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5–5 1/2 łyżeczki mleka

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Odstaw na bok.
3. W innej misce utrzyj masło z cukrem aż do osiągnięcia kremowej konsystencji.
4. Do masy maślanej dodaj melasę i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
5. Dodawaj jajka, po jednym, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
6. Do masła z cukrem i jajkami dodawaj na przemian po trochę maślanki i mąki z przyprawami. Za każdym razem dokładnie wszystko wymieszaj, zanim dodasz następny składnik.
7. Wsyp orzechy, jeśli ich używasz, i znów dokładnie wymieszaj.
8. Przełóż ciasto do natłuszczonej keksówki i piecz 45–50 minut.
9. Studź placek w formie przez 10 minut, a potem przełóż go na kratkę do ostygnięcia.
10. Kiedy ciasto będzie stygło, wymieszaj wszystkie składniki na lukier i rozcieraj je aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
11. Polukruj ciasto i jeśli chcesz, udekoruj orzechami.

Zobacz również

Przedpremierowe pokazy dwóch nowych filmów Wima Wendersa w kinie Agrafka [WIDEO]

Przedpremierowe pokazy dwóch nowych filmów Wima Wendersa w kinie Agrafka [WIDEO]

Trwa budowa Centrum Dziedzictwa Archeologicznego i Kulturowego w Masłomęczu

Trwa budowa Centrum Dziedzictwa Archeologicznego i Kulturowego w Masłomęczu

Polecamy

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie

Tarta czekoladowa nie tylko dla miłośników czekolady. Rozpływa się w ustach

Tarta czekoladowa nie tylko dla miłośników czekolady. Rozpływa się w ustach

Grożą nam tropikalne kleszcze-giganty! Wkrótce dotrą do Polski

Grożą nam tropikalne kleszcze-giganty! Wkrótce dotrą do Polski