Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na Wielkanoc piekę te urocze babeczki marchewkowe. Robię do nich pyszny lukier pomarańczowy. Wielkanocne babeczki zachwycą wszystkich

Redakcja
Babeczki marchewkowe można udekorować skórką pomarańczową lub posiekanymi pistacjami.
Babeczki marchewkowe można udekorować skórką pomarańczową lub posiekanymi pistacjami. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Małe i słodkie babeczki marchewkowe to idealny wypiek na Wielkanoc. Ich przygotowanie zajmuje nieco ponad kwadrans, a pieką się równie szybko. Wystarczy przygotować do nich prosty i pyszny lukier pomarańczowy. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienite babeczki wielkanocne i zachwyć rodzinę na święta.

W skrócie

Babeczki marchewkowe to gratka dla wielbicieli ciasta marchewkowego. Robi się je bardzo szybko dosłownie z kilku składników. Pieczenie babeczek również nie trwa długo. W czterdzieści minut masz pyszny, słodki wypiek, który idealnie sprawdzi się np. na Wielkanoc. Babeczki marchewkowe są mięciutkie i pięknie pachną pomarańczami. Proponuję przygotować do nich wyśmienity i bardzo prosty lukier pomarańczowy. Możesz także ozdobić je skórką z pomarańczy lub posiekanymi pistacjami.

Babeczki marchewkowe – przepis na pyszne babeczki wielkanocne

Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia
Porcja: ok. 20 babeczek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 3 szklanki startej marchewki,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 4 jaja,
  • szklanka oleju roślinnego,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Na lukier pomarańczowy:

  • szklanka cukru pudru,
  • ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • skórka otarta z pomarańczy.

Polecam także: Najlepsze ciasta bez pieczenia. Wypróbuj niezawodne słodkości

Jak zrobić babeczki marchewkowe?

  1. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
  2. W dużej misce zmiksowałam mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia i sodę.
  3. Dodałam startą marchewkę, sól, cynamon i wymieszałam całość.
  4. Ciasto nałożyłam łyżką do wysmarowanym tłuszczem foremek na babeczki.
  5. Wstawiłam babeczki do piekarnika i piekłam 25 minut.
  6. W tym czasie przygotowałam lukier pomarańczowy: cukier puder wymieszałam z sokiem z pomarańczy i podgrzałam na wolnym ogniu.
  7. Przestudzone babeczki posmarowałam lukrem i posypałam skórką z pomarańczy.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na Wielkanoc piekę te urocze babeczki marchewkowe. Robię do nich pyszny lukier pomarańczowy. Wielkanocne babeczki zachwycą wszystkich - Strona Kuchni

Wróć na ostroleka.naszemiasto.pl Nasze Miasto