MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa...
fot. Kaboompics Pexels.com

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.

WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!

Zobacz również

Noc Muzeów w Lęborku przyciągnęła tłumy mieszkańców zainteresowanych historią miasta

Noc Muzeów w Lęborku przyciągnęła tłumy mieszkańców zainteresowanych historią miasta

Arkadiusz Miłoszewski, trener Kinga Szczecin: Mamy jeszcze dużo do poprawy

Arkadiusz Miłoszewski, trener Kinga Szczecin: Mamy jeszcze dużo do poprawy

Polecamy

Pierwsze zdjęcia Liama Hemswortha jako Geralta z Rivii – zaskoczeni?

Pierwsze zdjęcia Liama Hemswortha jako Geralta z Rivii – zaskoczeni?

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Od owoców puchną ci usta? Sprawdź, czy to nie jest ten specyficzny rodzaj alergii

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona