Najprostsza wielkanocna babka piaskowa. Taki smakołyk piekły nasze mamy. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet debiutanci w kuchni

Materiał promocyjny we współpracy z SM Mlekpol
Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielkanocnej babki piaskowej. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć niezawodny wypiek na Wielkanoc.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielkanocnej babki piaskowej. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć niezawodny wypiek na Wielkanoc. Anna Daniluk
Wielkanocna babka piaskowa to dla wielu osób ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Taki wypiek można wzbogacić różnymi dodatkami i przyprawami, proponuję najprostszą z nich. Dzięki użyciu budyniu śmietankowego i mąki ziemniaczanej ciasto ma delikatniejszą strukturę i wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis, który zrobisz w godzinę, a składniki znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.

W skrócie

Wielkanocna babka piaskowa to jeden z rodzajów ciasta ucieranego, podobna do babki majonezowej. Najważniejsze jest wcześniejsze wyjęcia masła z lodówki i ogrzanie go na kuchennym blacie do temperatury pokojowej. Dzięki temu masło powinno się łatwiej ubijać z cukrem i jajkami na puszystą masę. Do aromatyzowania babki piaskowej używam soku z cytryny, skórki cytrynowej oraz budyniu śmietankowego. Można także wykorzystać budyń cytrynowy, który podbije smak babki piaskowej. Upieczoną ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem i ułożyć na ozdobnej paterze.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania wielkanocnej babki piaskowej

Widok z góry na wielkanocną babkę piaskową na białym talerzu oprószone cukrem pudrem
Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielkanocnej babki piaskowej. Ten prosty wypiek zawsze się udaje. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć niezawodny wypiek na Wielkanoc. Anna Daniluk

reklama

Wielkanocna babka piaskowa – przepis na deser

Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 125 g masła Łaciate,
  • 140 g mąki pszennej tortowej,
  • 160 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • Do dekoracji: 1 łyżka cukru pudru.

Jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiłam na 180° Celsjusza z opcją grzania góra-dół.
  2. Na początku masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
  3. Jajka umyłam i oddzieliłam żółtka od białek. W trakcie ucierania masła dodawałam po kolei po jednym żółtku naraz, dolałam sok wyciśnięty z cytryny i skórkę cytrynową.
  4. Pod koniec miksowania dodałam przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia.
  5. Następnie białka ubiłam na sztywną pianę i dodawałam po łyżce do utartego ciasta. Wszystkie składniki wymieszałam delikatnie szpatułką, aby wszystkie składniki nabrały jednorodnej konsystencji.
  6. Średnią formę na babkę podsmarowałam cienko masłem i obsypałam bułką tartą.
  7. Ciasto przelałam do foremki i wyrównałam od góry.
  8. Wielkanocną babkę piaskową piekłam przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Ciasto pod koniec pieczenia warto sprawdzić suchym patyczkiem.
  9. Upieczona babka jest rumiana i odstaje od boków foremki.
  10. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia na 10 minut.
  11. Następnie od góry foremki połóż talerz i jednym, zdecydowanym ruchem przekręć ją do góry dnem i delikatnie obstukaj przy pomocy drewnianej łyżki.
  12. Babka powinna sama wyskoczyć z foremki bezpośrednio na paterę.
  13. Lekko ciepłą wielkanocną babkę piaskową oprósz przed podaniem cukrem pudrem.
  14. Wielkanocna babka piaskowa jest gotowa do podania.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najprostsza wielkanocna babka piaskowa. Taki smakołyk piekły nasze mamy. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet debiutanci w kuchni - Strona Kuchni

Wróć na ostroleka.naszemiasto.pl Nasze Miasto