Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niezawodny biszkopt orzechowy z 4 jajek. Poznaj przepis na puszysty wypiek dla fanów migdałów. Idealne ciasto na przyjęcie

Redakcja
Domowy biszkopt orzechowy to baza do tortów i samodzielne ciasto do kawy.
Domowy biszkopt orzechowy to baza do tortów i samodzielne ciasto do kawy. Getty Images/ASIFE/zdjęcie ilustracyjne
Wilgotny biszkopt orzechowy to idealna podstawa do zrobienia domowego tortu lub podania porcji na odświętnej porcelanie. Najczęściej przygotowuję go z dodatkiem zmielonych migdałów. Jednak również świetnie smakuje na bazie orzechów włoskich i laskowych. Poznaj przepis na biszkopt orzechowy nie tylko na tort.

W skrócie

Domowy biszkopt orzechowy to ciasto do wszechstronnego wykorzystania. Świetnie sprawdza się jako baza do tortu urodzinowego, a także jako podstawa do zrobienia jabłecznika. Masę na biszkopt orzechowy można także zrobić, używając mąki migdałowej. Na Boże Narodzenie warto zrobić biszkopt orzechowy doprawiony cynamonem i kardamonem. Taki biszkopt orzechowy warto udekorować w prosty sposób. Najczęściej korzystam z płatków migdałowych, które podkreślają delikatność i puszystość ciasta.

Biszkopt orzechowy – prosty przepis na ciasto

Liczba porcji: na 1 tortownicę.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 110 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 50 g mielonych migdałów lub orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jak zrobić biszkopt orzechowy?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku nastawiłam piekarnik do rozgrzania do 180° Celsjusza. Foremkę do ciasta natłuściłam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
  2. Jajka umyłam i oddzieliłam białka od żółtek.
  3. Żółtka ubiłam w misce robota kuchennego z 40 gramami cukru na kogel-mogel.
  4. Do kogla-mogla dodałam przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Następnie zmniejszyłam obroty miksera na najniższy próg.
  5. W misce robota kuchennego umieściłam białka i ubijałam powoli, dosypując cukier na sztywną pianę.
  6. Pod koniec ubijania dosypałam szczyptę soli. Masa powinna być lśniąca i dość gęsta.
  7. Do masy jajecznej dodawałam łyżką ubite na sztywno białka i mieszałam przy pomocy łopatki silikonowej. Masa powinna być puszysta i dokładnie wymieszana.
  8. Ciasto na biszkopt orzechowy przelałam do tortownicy i wyrównałam wierzch. Można delikatnie uderzyć tortownicą o blat, aby usunąć bąbelki powietrza.
  9. Biszkopt orzechowy piekłam przez 25 minut, aż ciasto będzie sprężyste o złotym kolorze. Stopień upieczenia sprawdzam przy pomocy drewnianego patyka do szaszłyków.
  10. Gotowy biszkopt orzechowy wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia na metalowej kratce.

Dodatki do biszkoptu orzechowego

Upieczony biszkopt orzechowy można przełożyć kremem mascarpone, posmarować powidłami śliwkowymi albo dodać masło orzechowe. Świetnie smakuje także domowy mus jabłkowy lub kawałki karmelizowanych gruszek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Niezawodny biszkopt orzechowy z 4 jajek. Poznaj przepis na puszysty wypiek dla fanów migdałów. Idealne ciasto na przyjęcie - Strona Kuchni

Wróć na ostroleka.naszemiasto.pl Nasze Miasto