Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

O tym dodatku do obiadu zapomniano, a niesłusznie! Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Poznaj przepis na surówkę z czarnej rzepy

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Do tej surówki można dodać różne składniki, jak sok z cytryny, ale jej prosta wersja jest równie pyszna.
Do tej surówki można dodać różne składniki, jak sok z cytryny, ale jej prosta wersja jest równie pyszna. meteo021/Getty Images
Bogactwo witamin, chrupka, lekko ostra, o specyficznym, ale zaskakującym smaku – tak można określić surówkę z czarnej rzepy. Jest ona świetnym dodatkiem do mięs z sosem, pieczeni, mięsa smażonego, gulaszu czy też pieczonego drobiu. Warto po nią sięgać, w szczególności o tej porze roku. Sprawdź, jak przygotować surówkę z czarnej rzepy.

Spis treści

Surówka z czarnej rzepy jest tak dobra, że można się nią zajadać codziennie. Nie tylko nie zaszkodzi sylwetce, ale, co więcej, pomoże zdrowiu. Jest banalnie łatwa w przygotowaniu, a do tego tania, w szczególności teraz, gdy trwa sezon na rzepę. Pasuje do wielu dań, w szczególności mięsnych, jak kotlety mielone. Czy od obiadowego dodatku można chcieć czegoś więcej?

Przepis na surówkę z czarnej rzepy

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 400 gram (dwie główki) czarnej rzepy,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czytaj też: Tradycyjna kapusta kiszona w słoiku. Poznaj prosty przepis na zdrową kiszonkę. Sprawdź, jak łatwo kisić kapustę

Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy?

  1. Rzepę umyj i obierz.
  2. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
  3. Przełóż rzepę do miski i posól. Odczekaj około 15 minut, aż lekko zmięknie.
  4. Dodaj śmietanę, pieprz i ewentualnie jeszcze nieco soli do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

Różne warianty surówki z czarnej rzepy

Istnieje wiele wersji surówki z czarnej rzepy. Powyżej podałam najprostszy sposób na ten dodatek do obiadu, ale często jest on urozmaicany. Surówkę można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Niektórzy dodają do niej też uprzednio namoczone rodzynki, posiekane orzechy włoskie czy też nieco startego jabłka lub marchewki. Te ostatnie wersje powinny przypaść do gustu dzieciom, z takimi dodatkami surówka jest delikatniejsza i słodsza. Śmietanę w wersji fit można zastąpić jogurtem naturalnym, a chcąc podkręcić jej smak, dodać łyżeczkę majonezu.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: O tym dodatku do obiadu zapomniano, a niesłusznie! Jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Poznaj przepis na surówkę z czarnej rzepy - Strona Kuchni

Wróć na ostroleka.naszemiasto.pl Nasze Miasto