Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Różnorodne białka to o 50 proc. mniejsze ryzyko nadciśnienia. Spożywanie w diecie wielu jego źródeł zalecane przez ekspertów

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze krwi choruje ponad 10 mln osób, a do 2035 r. liczba ta wzrośnie nawet o 5 mln!
Szacuje się, że w Polsce na nadciśnienie tętnicze krwi choruje ponad 10 mln osób, a do 2035 r. liczba ta wzrośnie nawet o 5 mln! demaerre/123RF
Zbyt wysokie ciśnienie krwi to główny czynnik rozwoju chorób serca, który może zwiększać ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu aż 30 razy! W zapobieganiu nadciśnieniu kluczowa jest dieta – nie tylko ta bez nadmiaru soli. Według najnowszych doniesień ryzyko rozwoju tego problemu zależy od źródeł spożywanego białka. Wyjaśniamy, w jaki sposób dobór produktów białkowych może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego nawet o 50 procent.

Spis treści

Różnorodne białka w diecie to niższe ciśnienie krwi

Zbilansowana dieta i umiarkowana aktywność to elementy stylu życia chroniącego przed wieloma współczesnymi problemami zdrowotnymi, w tym przed nadciśnieniem tętniczym. Uważa się także, że ryzyko jego rozwoju zwiększa jadłospis dostarczający nadmiar soli i nasyconych kwasów tłuszczowych

Najnowsze obserwacje dotyczą natomiast spożycia białek. Jak potwierdzili naukowcy z Południowego Uniwersytetu Medycznego w Chinach, u osób sięgających po różnorodne źródła białka ryzyko rozwoju nadciśnienia krwi jest mniejsze niż u tych, które stosują mało zróżnicowaną dietę. Jak czytamy na łamach czasopisma „Hypertension”, spożywanie wielu rodzajów produktów białkowych może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego o 50 procent.

Badanie polegało na przeprowadzeniu ankiety żywieniowej co 2-4 lata, a warunkiem uczestnictwa w eksperymencie był udział przynajmniej w 2 z 7 rund ankietowania. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia ponad 12 tys. osób, z czego 53 proc. stanowiły kobiety, a 47 proc. – mężczyźni. Przeszkoleni dietetycy przez 3 dni zbierali szczegółowe informacje o spożywanych potrawach, a na podstawie uzyskanych danych ustalili główne źródła białka pokarmowego.

W analizie danych uwzględniono informacje o spożyciu konkretnych źródeł białka z dzienników żywieniowych uczestników. Należały do nich:

  • pełne ziarna zbóż,
  • oczyszczone ziarna zbóż,
  • przetworzone mięso czerwone,
  • nieprzetworzone czerwone mięso,
  • drób,
  • jaja,
  • rośliny strączkowe.

Za każdy z tych produkt w jadłospisie naukowcy przyznawali uczestnikom jeden punkt. Każdy respondent mógł otrzymać od 0 do 8 punktów. Dodatkowo podczas trwania eksperymentu obserwowano, czy u uczestników rozwija się nadciśnienie tętnicze krwi.

Które produkty białkowe spożywać i na co zwrócić uwagę?

Na podstawie zebranych informacji ustalono, że osoby, które spożywają białko pokarmowe z różnych źródeł (więcej niż dwóch) chorują na nadciśnienie tętnicze o ponad połowę rzadziej, niż osoby jedzące mniej niż dwa wyżej wymienione produkty.

– Spekulowaliśmy, że spożywanie większej różnorodności białek i w odpowiedniej ilości może zagwarantować dostarczanie różnych niezbędnych aminokwasów, co przekłada się na lepszy stan odżywienia – podsumowali autorzy badania.

Monitoruj swoje ciśnienie

Materiały promocyjne partnera

Choć było to badanie obserwacyjne, jego wyniki sugerują, że spożywanie w diecie wybranych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi i przynieść korzyści dla serca. Na pewno nie będą to jednak produkty przetworzone – najważniejsze w diecie są pokarmy poddane jak najmniejszej obróbce kulinarnej. Teraz potrzebne są dalsze prace, które pomogą lepiej zrozumieć zaobserwowane zależności.

Należy przy tym pamiętać, że samo spożywanie białka z różnych źródeł nie sprawi, że ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze krwi spadnie samoistnie. Konieczna jest również eliminacja z jadłospisu nadmiaru sodu i soli oraz produktów przetworzonych, zwłaszcza z dodanym cukrem i białą mąką. Warto także podejmować umiarkowaną aktywność fizyczną na poziomie 150-300 minut tygodniowo, co wspiera funkcjonowanie układu krążenia.

Skuteczną dietą w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi, która zwiera różnorodne źródła białka, a także pokrywa zapotrzebowanie na niezbędne witaminy i związki mineralne, jest dieta DASH.

Źródło: Hypertension: Protein variety may be key Medical News Today

Wygodne buty sportowe idealne na spacer!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Różnorodne białka to o 50 proc. mniejsze ryzyko nadciśnienia. Spożywanie w diecie wielu jego źródeł zalecane przez ekspertów - Strona Zdrowia

Wróć na ostroleka.naszemiasto.pl Nasze Miasto