Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy

Materiał informacyjny Restauracja SI

W warszawskiej Restauracji Si znajduje się wyjątkowe miejsce. Początkowo była to przestrzeń, w której powstawała świeża, ręcznie robiona pasta serwowana w restauracji. Później, w odpowiedzi na zapytania gości o możliwość zakupu świeżego makaronu, powstała lada z makaronem, która następnie rozwinęła się w DelicateSi.

W DelicateSi znajdziecie to, co we włoskiej kuchni najlepsze. Domowe, ręcznie robione przez Mammę Pastę makarony, najwyższej jakości, włoskie oliwy z oliwek, przetwory z pomidorów, owoce morza, marynowane warzywa czy oliwki - czyli wszystko, czego potrzebujecie, by przygotować pyszny, zdrowy posiłek.

Nie zapomnijcie zapytać Mammy Pasty o jej ulubione przepisy na sosy, chętnie się z Wami podzieli. Z nami też się podzieliła, poniżej zamieszczamy przepisy na Fettuccine z pesto z suszonych pomidorów i pistacji z serem Peccorino oraz Spaghetti z Vongolami i mulami Cozze w pomidorowym sosie z kaparami.

Fettuccine z pesto z suszonych pomidorów i pistacji z serem pecorino
Fettuccine 120 g
Pesto Pomodori Secchi Pistacchi z DelicateSi 100 g
Pecorino 30 g
Masło 5 g

Pesto z pomidorami ze słoika podgrzewamy na patelni, makaron gotujemy „al momento" i wrzucamy do gorącego sosu. Dolewamy małą łyżką wody z gotowania makaronu, dodajemy masło i czekamy około 3 minut aż makaron wchłonie sos i połączy się. Podajemy z owczym serem pecorino. Dekorujemy świeżą bazylią lub natką.

Spaghetti z Vongolami i mulami Cozze w pomidorowym sosie z kaparami
Spaghetti 120 g
Vongole z DelicateSi 60 g
Mule Cozze al naturale z DelicateSi 60 g
Kapary 30 g
Oliwa z oliwek Extra Vergine 20 ml
Passata pomidorowa Siciliana 100 ml
Cebula 20 g
Czosnek 10 g

Podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie. Dodajemy vongole i cozze. Zalewamy passatą pomidorową i dodajemy kapary. Gotujemy makaron „al momento" i dodajemy do gotowego sosu. Czekamy 3 minuty aż makaron połączy się z sosem i podajemy. Na końcu polewamy oliwą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy - Portal i.pl

Wróć na ostroleka.naszemiasto.pl Nasze Miasto